- På VUC blev jeg set som menneske

Fedaa Persson er i dag 32 år og arbejder som socialrådgiver. For cirka otte år siden var verden en anden for Fedaa. Som 18årig gik hun direkte på kontanthjælp. Men Fedaa ville mere med sit liv og mod alle odds kæmpede sig ud af kontanthjælpen og videre i uddannelse og job.

 

- Min tid på VUC Syd betyder alt for mig. Det var her, jeg fik den støtte, som jeg havde brug for til at komme videre med mit liv, siger Fedaa Persson.

 

Da hun startede på almen voksenuddannelse (9./10.-klasse for voksne) i 2012, havde hun allerede været på kontanthjælp i en årrække uden udsigt til at komme videre.

 

- Jeg kendte ikke til andet end kontanthjælpssystemet, så det var helt naturligt for mig. Jeg indså på et tidspunkt, at det ikke kunne fortsætte. Jeg måtte slå ind på en ny vej i mit liv, siger Fedaa.

 

Målet var klart: Fedaa ville være socialrådgiver og hjælpe unge, der ligesom hende havde svært ved at komme i uddannelse eller arbejde.

 

Uddannelse først

Første skridt for Fedaa var at få en uddannelse. Hun meldte sig ind på VUC Syd og startede hun med at tage 10. klasse for voksne.

 

- Det var rigtig svært at komme igennem. Jeg stod helt alene. Jobcenteret havde ikke tiltro til min drøm, og jeg havde kun SU, siger Fedaa.

 

Senere skiftede Fedaa over til hf-enkeltfag. Hun valgte en professionspakke med netop de fag, som hun havde brug for til at blive optaget på socialrådgiveruddannelsen.

 

Min lærer - min mentor

Målet var klart, men vejen derhen var stadig svær for Fedaa. Heldigvis var der støtte at finde på VUC:

 

- Det faglige var ikke min udfordring. Jeg savnede nogen, som kunne give mig et kærligt skub og jeg kunne tale med, når det var svært. Det fandt jeg på VUC. Mine lærere var fantastiske, men særligt én af dem tog mig under sine vinger. Hun sørgede for det faglige, men var også en slags mentor for mig. For første gang var der nogen, der lyttede til mig og tog mig alvorligt. Jeg følte mig som et menneske og ikke "bare" som en kursist eller et nummer i køen, siger Fedaa.

 

Uddannelsesdrømmen gik i opfyldelse

Fedaa gennemførte socialrådgiverpakken på VUC Syd og søgte ind på uddannelsen til socialrådgiver på UC SYD. Her kom hun godt igennem uddannelsen og stod til sidst som uddannet socialrådgiver med et job på hånden.

 

- Det var helt uvirkeligt, da jeg fuldførte min uddannelse efter cirka seks års indsats på skolebænken på VUC Syd og UC SYD. Jeg havde sat mig et mål og nået det. Ingen troede rigtig på mig i starten, men tiden på VUC Syd og støtten, jeg fik dér, gjorde mig klar til at komme videre i mit liv, siger Fedaa.

 

I dag arbejder Fedaa på jobcenteret i Fredericia. Hun føler, at hendes fornemste opgave er at være der for borgerne og hjælpe dem over i uddannelse, så også de kan komme godt videre.