Idræt

Idrætsfaget handler om at kombinere praktiske erfaringer i diverse idrætsgrene med teoretisk og videnskabelig viden inden for træning og arbejdsfysiologi.

Udover træning i tekniske og taktiske færdigheder i fx atletik og boldspil, omhandler faget også udformning af træningsprogrammer og udbygger din viden om idræt som et historisk og kulturelt fænomen.

Idræt med fremmøde eller som fjernundervisning

Du kan tage idræt på vores afdelinger og som fjernundervisning. Læs mere under de enkelte niveauer.

Idræt kan læses på følgende niveau

 • Idræt 0-b (hf)

  Idræt 0-B dækker to niveauer. Det vil sige, at du får både niveau C og B i et og samme fag, der afsluttes med en eksamen efter forløbet. Som kursist betyder det, at du efter eksamen ender med B-niveauet på dit bevis.

  Idræt er primært et fag hvor du er fysisk aktiv og kommer til at arbejde rigtig meget med at bruge teori i praksis. Der er selvfølgelig også teori, som er målrettet den mundtlige del af eksamen. Du vil løbende blive præsenteret for eksamenscases, så du også er tryg ved, hvordan mundtlige del af eksamen kommer til at foregå.

  Faget er delt op i tre praktiske områder: Boldspil, musik og bevægelse samt nye og klassiske idrætter. Til de områder vil man for eksempel lære om teknik, taktik, træning, arbejdsfysiologi og anatomiske bevægelsesanalyser. Udover dette dykker vi også ned i idrættens udvikling, samfundstendenser, livsstilssygdomme, idrættens skyggesider og teamudvikling. Du lærer også at udforme løbe- og styrketræningsprogrammer, som du skal bruge til dit eget træningsforløbsprojekt samt at lave en evaluering af dit forløb.

  Eksempler på boldspil kunne for eksempel være fodbold, håndbold, basketball, volleyball og ultimate. Ved musik og bevægelse kan det være rytmisk opvarmning, hiphop, jive, Rudolph Labans bevægelsesteori BESS.

  Af nye og klassiske idrætter kan det være crossfit, styrketræning, fitness, parkour, tennis, padel, badminton osv.

  Undervisningen er inddelt i temaer med forskellige perspektiver på idræt. Temaerne kunne fx være:

  • Idræt mellem sundhed og kultur

  • Sundhed i et biologisk perspektiv

  • Anatomi og bevægelseslære

  • Aerob og anaerob træning

  • Muskler og styrke

  • Fitnesssektorens historie

  • Motivation, målsætning og teamarbejde

  • Idræt og doping

  Idræt på fjernundervisning

  Du kan tage faget på vores skoler, men der er også mulighed for at tage idræt 0-B på fjernundervisning. Kontakt VUC Syd på telefon 7361 3333 for yderligere informationer eller book en samtale for tilmelding. Klik her for yderligere kontaktinformationer.

  Læser du idræt på fjernundervisning, skal du møde til to seminarer, hvor du naturligvis møder andre fjernkursister. Læs mere om laboratorieweekender her.

  Det bliver sjovt at læse idræt på fjernundervisning , men det kræver også noget særligt af dig. Dels skal du låne/købe forskellige idrætsrekvisitter som fx en fodbold, en badmintonketcher, bolde mm. Du skal også have mulighed for at få adgang til en hal/gymnastiksal, hvilket er nødvendigt i nogle af forløbene. En træningsmakker får du også brug for, og endelig skal du kende én som kan filme nogle af de tekniske elementer som du skal øve undervejs.

  Prøve

  Eksamen består af en praktisk/mundtlig prøve.

  Læs mere om idræt B på ug.dk.

  Læreplan

  Du kan finde fagets læreplan her: Læreplan 

 • Idræt D (AVU)

  På idræt D kommer du til at arbejde både praktisk og teoretisk med motion, krop og sundhed.

  Gennem fysiske udfoldelser og den faglige viden om motion og livsstil får du indsigt for, hvordan idræt bidrager til udvikling af sociale relationer og personlig identitet.

  I løbet af faget arbejder du med følgende emner:

  • Forskellige former for motion og aktiviteter, der styrker kropsbeherskelse
  • Træningslære, livsstil og motionsvaner
  • Aktiviteter, der fokuserer på samarbejde og fremmer selvværd
  • Træningsdagbog

  Idræt på fjernundervisning

  Du kan også tage idræt D som en kombination af e-læring og almindelig undervisning. På den måde foregår op til 80% af din undervisning online, mens resten af undervisningen foregår på en af vores afdelinger, hvor du møder fysisk ind til undervisningen.

  Kontakt VUC Syd på telefon 7361 3333 for yderligere informationer eller book en samtale for tilmelding. Klik her for yderligere kontaktinformationer.

  Prøve

  Eksamen består af en kombineret praktisk/mundtlig prøve.

  Læs mere om idræt D på ug.dk.