Genopretningsplan skal give VUC Syd ny start

Ressourcerne skal prioriteres til kursist-rettede opgaver. Kvaliteten skal fastholdes gennem mere samarbejde. Og der skal investeres i at styrke tiltrækning og gennemførelse. Det er grundelementerne i den genopretningsplan, som VUC Syds midlertidige styre netop har fremlagt.

VUC Syds midlertidige styre vil bruge de kommende to år på at stabilisere VUC Syds økonomi og derefter gradvist opbygge robusthed og tilbagebetalingsevne. I første omgang har det midlertidige styre defineret seks målrettede tiltag, der skal skabe balance i økonomien og samtidig sikre kvaliteten i uddannelsestilbuddet.

Dermed bygger planen videre på den kapacitetstilpasning, som styret annoncerede i starten af maj, og som markant skal reducere VUC Syds omkostninger i 2019 og 2020. Ifølge formand for det midlertidige styre Laust Joen Jakobsen er det helt afgørende for skolen, der som forventet kom ud af 2018 med et driftsunderskud på 30 mio. kr. og samtidig måtte nedskrive værdien af sine bygninger med 312 mio. kr.

”Vi er nødt til at sætte tæring efter næring, og det kræver også, at vi kommer ud af de alt for store og dyre bygninger. Men vi kan ikke spare os til overlevelse. Derfor lægger vi samtidig op til at styrke kvaliteten med målrettede tiltag, der skal sikre, at flere tager en uddannelse og gør den færdig”, fortæller siger Laust Joen Jakobsen.

Vil prioritere 2 mio. kr. til bedre gennemførelse

Konkret nedsætter det midlertidige styre en taskforce, der får op til 2 mio. kr. årligt til at nytænke og markant løfte tiltrækning, fastholdelse og gennemførelse frem mod 2021. Det handler bl.a. om at fintune uddannelsestilbuddet i tæt dialog med kommuner, a-kasser, aftagerskoler og virksomheder. For selvom prognosen viser færre kursister i de kommende år, så er der ifølge formanden for det midlertidige styre fortsat behov for et stærkt voksenuddannelsestilbud:

”Vi skal ud og motivere dem, som ikke fik uddannelse i første omgang. Og vi skal være klar til at hjælpe dem, som får brug for omkvalificering, når f.eks. den stigende pensionsalder begynder at kunne mærkes i kroppen. Og så skal det være en topprioritet, at flere af vores kursister går ud af døren med et eksamensbevis i hånden. Det vil vi investere markant i, fordi der både er god institutionsøkonomi og samfundsøkonomi i det”, siger Laust Joen Jakobsen. 

Samarbejde skal give stærkere kvalitet

Derudover vil det midlertidige styre udlægge en række opgaver til samarbejdspartnere og skabe endnu stærkere uddannelsesmiljøer ved at flytte sammen med Haderslev Handelsskole i Haderslev og dele bygningen i Aabenraa med UC Syd.

”I Tønder lægger vi op til en løsning med udlagt undervisning for at sikre et bredt og kvalitativt stærkt lokalt tilbud. Det kan vi netop gøre i samarbejde med nogle af de andre uddannelsesinstitutioner i Tønder. Det samme gælder i forhold til vores administration, hvor vi gennem administrative fællesskaber med andre skoler kan sikre stabilitet og kvalitet, selvom vi rent organisatorisk bliver mindre”, siger Laust Joen Jakobsen.

Formanden for det midlertidige styre lægger ikke skjul på, at VUC Syds økonomi fortsat er skrøbelig. Fortsat opbakning fra medarbejdere og lokalsamfund er afgørende for at komme i mål med planen. Derfor vil det midlertidige styre også løbende monitorere udviklingen, og hurtigt igangsætte korrigerende tiltag, hvis der konstateres afvigelser fra planen. 

OVERBLIK: De 6 indsatser, der skal genrejse VUC Syd

  1. Tilpasse kapaciteten og prioritere mere tid med kursisterne
  2. Indgå i administrative fællesskab, så der fastholdes stærke kompetencer
  3. Udlægge undervisningen i Tønder for at sikre bredde og kvalitet
  4. Omlægge den pædagogiske it-platform
  5. Nedbringe udgifter til bygninger gennem salg og udlejning
  6. Etablere taskforce til at styrke tiltrækning og gennemførelse

Læs hele genopretningsplanen her.

Flere oplysninger:
Laust Joen Jakobsen, formand for det midlertidige styre, telefon: 4189 7007